En decemberhälsning

En riktigt kall december har varit en chockartad start på vintern efter den varma hösten.

För många hästben är det nog ändå skönt med lite kalla hagar så leran torkar upp och muggproblem hinner läka. Hästar klarar kyla väldigt väl om de bara är torra och har gott om bra stråfoder. Hästarna håller värmen uppe genom att äta och metabolisera sitt foder. Man kan tydligt märka på hästar som har lite svårt att hålla hull att de tappar i vikt när det är kallt ute om man inte ökar fodergivan. Det är också mycket viktigt med tillgång på tinat vatten i hagarna nu när det lätt fryser. Om hästen dricker mindre och dessutom kanske rör sig mindre när det är hårt och isigt i hagarna ökar risken för kolik. Friska hästar mår alltid bra av att komma ut och röra på sig så klä er varmt och håll igång i kylan.

När det är isigt tänk på risken för allvarliga halkskador med fläkningar och bäckenfrakturer. Vi har tyvärr i år redan sett exempel på dessa typiska vinterskador. Skodda hästar bör alltid vara broddade fram när det är snö och is i hagarna. Sen är det alltid en avvägning om man vågar ha dem broddade bak om de går i sällskap med andra hästar. Har man föl och unghästar som är oskodda kan det vara bättre att låta hästarna få stå inne några dagar när det är som allra isigast om inte hagarna kan sandas.

Våran smådjuravdelning öppnar åter efter årsskiftet och tidbokning kan göras via samma telefonnummer som till hästavdelningen. Vill du ta med hunden och vaccinera den när du är på besök med hästen brukar vi alltid kunna ordna det utan separat tidbokning.

Vi önskar alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

För Ale djurklinik Lotta Månsby