En hösthälsning

En regnig sommar har övergått i en ännu regnigare höst. Tävlingssäsongen börjar närma sig sitt slut. Unghästchampionaten är avklarade och utomhustävlingarna är över för säsongen. Tiden går fort och det börjar snart bli dags för lite vintervila. Det är viktigt att inte ställa av hästarna alltför tvärt utan successivt minska träningen under några veckors tid. Blir hästen avställd tvärt ökar också alltid risken för kolik. Det är också viktigt att anpassa foderstaten till det minskade arbetet. Om hästen har haft en lång tävlingssäsong och man planerar några veckors paus innan förberedelserna för vårsäsongen börjar så kan det vara klokt att göra en hälsokontroll med böjprov.

Har hästen en hälta kan det vara det bästa att få den behandlad omgående och utnyttja den planerade vilan att få hästen helt fräsch inför nästa år. Från första december till sista mars har Ale djurklinik en rabatt på hälsokontroller. Det finns även en rabatterad hälsokontroll inriktad på den åldrade hästen med rörelsekontroll, munhåleundersökning och något utökade blodprovsanalyser. Det går att läsa mer i detalj om hälsokontrollen på hemsidan .

Vi vill hälsa en ny veterinär välkommen till oss. Sissó Einarsson är en isländsk veterinär som gjort sin veterinärutbildning i Sverige. Han arbetade som hästveterinär på Mälarkliniken i Sigtuna innan han flyttade hem till Island igen förra året. Nu tillbaka i Sverige på Ale djurklinik från 1 november. Sissó har tränat och tävlat islandshäst upp till elitnivå. Han har också erfarenhet som hovslagare så han passar bra in i verksamheten på kliniken. Vi tror att hans specialkompetens blir en stor tillgång för våra islandshästägare men Sissó arbetar självklart med hästar av alla raser.

Våra ordinarie veterinärer Emma Emdén och Lisa Benéus är nu tillbaka igen efter sina barnledigheter. Lisa Benéus har passat på att byta efternamn till Björndal. För att göra risken för missförstånd och förväxlingar ännu större så har våran andra Liza, veterinär Liza Friberg, också gift sig och heter nu Liza Bidner.

Vi har också en ny djursjukvårdare, Linda Tång som har varit hos oss sedan i juni. Hon kommer närmast från en tjänst som ridskolechef på Nääs och är utbildad Hippolog. Hon arbetade tidigare som djursjukvårdare på Strömsholm och har även varit på ATG kliniken Åby. Vi är tacksamma att vi nu vid behov har en professionell ryttare att ta till hjälp vid ridutredningar mm. Vi vill också gratulera våra duktiga djursjukvårdare Ulla-Beth Helmz och Dan Sundholm som har klarat sin tentamen till den nya yrkestiteln legitimerad djursjukskötare.

Vi är väldigt glada över att kunna vara under tak detta blöta år och vi är riktigt nöjda med vårat fina ridhus. Möjligheterna att kunna utveckla verksamheten och kunna hålla lika hög kvalitet på undersökningarna oavsett väder känns oerhört tillfredsställande. Det fungerar riktigt bra med löpargången längs med långsidan i ridhuset och behandlingsrummet i ridhuset kommer underlätta mycket i arbetet och förhoppningsvis ge bättre flyt och kortare väntetider vid hältutredningarna. Vi har under året ökat antalet jourfall och även haft fler patienter som står kvar stationärt hos oss. Vi hoppas att vi med en utökning i såväl personalstyrka som i bättre och ändamålsenliga lokaler kan möta en ökad patienttillströmning med bibehållen kvalitet och service.

Under sensommaren och hösten har vi gjort många träckprovsundersökningar på kliniken. Den blöta sommaren har gjort betingelserna för hästens parasiter mer gynnsamma vilket också har avspeglat sig i provsvaren där vi har sett många hästar med rikligt med blodmaskägg. Vi har också sett många hästar med riklig förekomst av stygnflugans ägg på ben och buk. Stygnflugan lägger sina ägg på hästens ben där sitter de som gula prickar. När äggen kläcks orsakar de klåda och hästen slickar i sig dem. I munhålan borrar sig larven in i slemhinnan och vandrar längs foderstrupen ner i magsäcken. I magsäcken stannar stygnflugelarven till nästa säsong då den förs ut med avföringen för att utvecklas vidare till en fluga.

Lindrig förekomst av stygnflugelarver leder sällan till några kliniska problem. En massförekomst kan dels leda till besvär i munhålan där migrerande larver kan ge tuggningssvårigheter och dels till skador i magsäcksslemhinnan och kolikbesvär. Vår tandspecialiserade veterinär Emma Emdén har vid flera tillfällen i höst sett migrerande larver som trängt in i slemhinnan vid kindtänderna. Larverna har inte kunnat migrera vidare utan orsakat inflammationer och tandköttsfickor. Vad som är viktigt att tänka på är att förekomst av stygnflugelarver inte kan ses i ett träckprov. De hästar som har haft en riklig förekomst av stygnflugelarver kan behöva avmaskas även om ett träckprov är negativt.

Vi planerar några kurskvällar under senhöst och vinter men återkommer med program och datum.

För Ale djurklinik Lotta Månsby