En vårhälsning

Äntligen börjar temperaturen stiga och man kan på allvar tro på våren!

Vi vill gratulera klinikens veterinär Emma Emdén som under sin barnledighet pluggat in och har klarat den tuffa tentamen för hästspecialister. Hon kan nu titulera sig såväl veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar som specialist på hästens tandsjukdomar. Vi tar av hatten för denna prestation och hälsar henne varmt välkommen tillbaka när hon börjar jobba igen i april. Vi tackar Emmas vikarie Bolette Skive för tiden hos oss och önskar henne lycka till hemma i Danmark!

Vi vill också hälsa alla våra djurägare välkomna på ett par kurskvällar i april. Först ut, tisdag 3 april 18,30,  är veterinär Lisa Beneus som skall prata om Akuta sjukdomar. Vad skall man göra när hästen har en kraftig hälta, sårskada, koliksymtom. Vad kan man göra själv och när är det bråttom till veterinären.

Nästa föredrag, tisdag 17 april 18,30, håller Emma Emdén som skall prata om ett av sina specialområden; Den åldrande hästen
Vilka är de vanligaste ålderssjukdomarna. Vilka särskilda behov, utfodring, skötsel, förebyggande vård kan man ge den gamla hästen för att den skall få så friskt och långt liv som möjligt.
Kurskvällarna kostar 300kr per gång eller 500 för båda. Vi bjuder på kaffe och tilltugg.
Anmälan till telefon till kliniken 0303 335960 eller mail hast.aledjurklinik@telia.com

Seminsäsongen har inte  riktigt startat ännu även om många kanske ligger i startgroparna. Vi kommer ha seminstation  i år också. Det är i år ett problem i hela landet att posten har lagt ner sin lördagsutdelning. Det innebär att det förmodligen kommer medföra  större kostnader för sperman som måste skickas till lördagar. Vi ligger iallafall bra till så nära Göteborg då utskicken på lördagar kommer ske med Jetpak som finns i Göteborg. Hingsthållarföreningen förhandlar med Jetpak så snart vet vi mer vilka extrakostnader det handlar om. Klart är nu iallafall att tappning av sperma på landets  stationer enligt hingsthållarföreningen kommer fortsatt ske på måndag, onsdag och fredag vilket för oss som station innebär att vi kommer kolla stona måndag, onsdag och fredag och seminera tisdag, torsdag och lördag precis  som tidigare år. Vi hoppas att vi kan få fram sperman i tid så vi kan få lika bra dräktighet i år som förra året.
Precis som tidigare har vi begränsade möjligheter till uppstallning av seminstona. Om du har ett sto som inte kan åka fram och tillbaka för undersökningar och semineringar hör då av dig i god tid så skall vi försöka lösa en uppstallning under brunsten.

Med varma vårhälsningar Lotta Månsby