Mot ljusare tider!

Äntligen går vi mot ljusare tider igen. Det är inte längre helt mörkt vid 16 tiden så man kan hoppas på våren! Tävlingskalendrarna för nästa år börjar bli färdiga för alla hästdiscipliner och det är hög tid att planera året.

eos 135

Vintern har hittills varit väldigt mild men med köldknäppar då det blir hårt, halt och knaggligt i hagar. Det tar styggt på hästarnas hovar när de är uppluckrade av lång tid i blöta hagar och plötsligt skall ut och trampa på stenhårda knagglor. Vi märker det på kliniken  med allt fler hovbölder och hålväggar. Det är inte lätt att förebygga dåligt väder, men den som har möjlighet och stora marker kan underlätta för hästarna genom att spara en slät hage som används bara när det är fruset. Det bästa sättet att minska risken är alltid att hålla korta sko- och verkningsperioder för en så bra hovkvalitet som möjligt.

 

 Många hästar har ju redan haft en liten skritt- eller viloperiod över jul- och nyårshelgerna och skall nu sättas igång. Då är det en bra tid att förbereda året genom att göra en tandkoll och att vaccinera. Då är hästarna redo att tävla i vår och sommar och behöver inte få perioder när de får problem i munnen för att tänderna ger besvär.

Nikon 061

När det har varit köldknäppar har vi som alltid fått lite fler kolikhästar till kliniken. Det vanligaste är förstoppningar. Hästarna rör sig mindre och dricker mindre när det blir kallt. Är hästarna ute på dagarna var noga med att de har tillgång till vatten. Nu finns det allt fler lösningar på marknaden för uppvärmda vattenkar. Man kan också gärna ge lite lösande foder/blötfoder denna tiden på året för att förebygga kolik.

 Vi har stora planer för året 2015 då vi äntligen börjat bygga en ny operationsavdelning. Den gamla operationssalen blir ett välkommet extra behandlingsrum. Det ger oss större möjligheter att utöka opertionsverksamheten alla dagar i veckan utan att det stör övrig verksamhet. Huset kommer att byggas ut mot ridhuset. Det kommer säkert bli en del störningar under byggperioden men vi tror att det kommer gå att få verksamheten att flyta på som vanligt. Vi har redan fått flytta ingången till receptionen och det gick med en rasande fart. Jag gick ut genom gamla dörren för att påbörja en hältutredning i ridhuset och när jag en halvtimme senare skulle gå in så var det genom den nya dörren.

Den 16 och 17 /1 kommer kliniken att vara stängd för då skall grunden pålas och det tror vi omöjliggör samtidig verksamhet i huset. Vi kommer passa på att åka på konferens och låta oss inspireras genom att göra studiebesök i Veterinärhögskolans nya kliniklokaler (Universitetsdjursjukhuset UDS)

 

Vi ser fram mot det nya året med spänning och önskar gamla och nya kunder välkomna!

 forward planning 6561

Med vänlig hälsning

Lotta Månsby, klinikchef