Semin 2020

Läget är naturligtvis ovisst i dessa coronatider. Hårdare restriktioner för resor och veterinärbesök som inte är akuta kan komma och försvåra eller omöjliggöra vår seminverksamhet.

Vi har planerat att ta emot ston för semin från 15 april. Språngrulla skall nu ha löst sina tekniska problem så det skall gå att boka in stoet på sprangrulla.se

Vi har även i år mycket begränsade möjligheter att stalla upp seminston på kliniken. Om det blir ytterligare restriktioner för besök kan det därför vara säkrare för dig som stoägare att vända dig till de seminstationer som har möjlighet att ha kvar stona över brunsten och tills de är konstaterat dräktiga.

Allmänna råd inför seminsäsongen:

Vänta till stoet har fällt sin vinterpäls och så snart det blir lite grönt i hagarna låt ditt avelssto få beta.

Skriv upp när stoet är brunstigt. Det är bra om du har sett 2 regelbundna brunster innan första semin så stoet är igång. Räkna fram när nästa brunst bör komma och boka in en undersökning.

Vi har mottagningen av ston på morgonen mellan 7:45 och 10:30. För hingstar stationerade i Sverige kontrolleras stona måndag, onsdag och fredag. Om stoet är brunstigt och det är rätt tid för semin beställs sperma till morgonen efter. För utlandsstationerade hingstar är det lite olika när semin finns tillgängligt men vanligen kan sperma beställas måndag till torsdag.

Om stoet inte blev dräktigt förra året så rekommenderas ett bakterieprov innan seminering påbörjas. Bakterieprovet måste tas när stoet är brunstigt.

Här kan du läsa mer om vår seminverksamhet

Med hopp om en friskare sommar! Med vänlig hälsning veterinär Lotta Månsby

Datum: 200328