Öppettider under midsommar

Hästmottagningen/Reception:
Midsommarafton 25/6: stängt
midsommardagen 26/6: jour 9-15
söndag 27/6: jour 9-15
Jourtelefon för den akut skadade eller sjuka hästen: 0769-42 88 03 (7.30 till 15.00)

Smådjursmottagningen:
Midsommarafton 25/6, midsommardagen 26/6 och söndag 27/6: stängt.

Trevlig midsommar!

Publicerat: 2021-06-24

Kliniken stängd 5-6 mars

Under fredagen och lördagen 5-6 mars sker utbildning av vår personal därför är kliniken stängd.

Hästkliniken öppnar söndag 9-15

Smådjurskliniken är tillbaka måndag 8-16!

Publicerat: 2021-03-04

Allergi hos häst

Precis som människor kan hästar drabbas av allergi. Vid allergi reagerar hästens immunförsvar på ämnen som finns i deras miljö som normala fall är helt ofarliga och vanligt förekommande.

Det finns flera olika typer av allergier:

  • Insektsallergi – överkänslighet mot saliven hos bitande insekter.
  • Atopi – överkänslighet mot ämnen i miljön tex pollen, kvalster och mögel.
  • Foderallergi – överkänslighet mot komponenter i fodret.

 

Symtom vid allergi

De vanligaste symptomen på allergi hos häst är klåda och hudaffektion men även luftvägsproblem och magtarmproblem förekommer.

Beroende på vad hästen är allergisk mot kan allergin yttra sig som en säsongsbunden problematik eller ge symptom året runt. Vid symptom på allergi måste andra orsaker först uteslutas innan en allergiutredning påbörjas. Klåda kan tex uppkomma av parasiter, bakterieinfektioner eller svamp och om detta är fallet måste en riktad behandling mot dessa åkommor sättas in.

Den vanligaste typen av allergi hos häst är insektsallergi. Detta ger en säsongsbunden klåda och verkar vara predisponerad hos vissa raser där importerade islandshästar är överrepresenterade.

Atopi yttrar sig ofta som klåda över bålen och huvudet. Om hästen är allergisk mot inomhusallergener som tex kvalster, mögel eller epitel så kommer symptomen huvudsakligen då hästarna står uppstallade medan tex pollenallergi ger säsongsbetonad klåda. Många hästar lider dock av överkänslighet mot flera olika allergener och kan ha stora problem året om.

 

Provtagning och allergitest

När hästen är diagnostiserad med allergi och andra hudsjukdomar med likande symptom har uteslutits är nästa steg att ta reda på vilka allergener som orsakar de allergiska symptomen. Detta kan göras genom ett blodprov och/eller ett pricktest.

Blodprovet skickas till ett laboratorium som analyserar mängden av allergenspecifika antikroppar i blodet. Intradermaltest (pricktest) utförs på kliniken och går till så att små mängder av olika allergen injiceras i huden och därefter utvärderas den lokala reaktionen.

 

Behandling av allergi

Den mest effektiva behandlingen av överkänslighet är att helt undvika de saker som utlöser allergin men detta är i de flesta fall inte praktiskt möjligt. Det finns läkemedel som lindrar symptom men dessa åtgärdar inte orsaken.

Den enda behandling som i nuläget finns mot denna typ av allergi är allergenspecifik immunterapi. Målet med behandlingen är att förändra immunförsvarets reaktion så att det blir mindre känsligt för aktuella allergener. När man tagit reda på vilka allergener som orsakar allergin med hjälp av allergitester så kan en särskild skräddarsydd immunterapi tillverkas och hästen kan påbörja sin hyposensibilisering.

Det är individuellt hur en häst svarar på immunterapi men enligt studier blir 60-84% märkbart bättre av behandlingen.

 

Har du en häst med återkommande klåda eller luftvägsproblem eller andra symptom som kan bero på allergi kontakta kliniken för rådgivning och eventuellt utredning. Hjälp finns att få samt att mycket forskning görs på området och nya behandlingar är på väg.

//Lisa Björndal leg. vet. Specialist i hästens sjukdomar

 

Publicerat: 2021-01-10

Våra öppettider under jul och nyår

Publicerat: 2020-12-23

Viktig information gällande Covid-19

Detta gäller hos oss just nu;

Vi planerar att hålla öppet med våra vanliga öppettider. Vi ber om förståelse att de rekommendationer som har getts för att begränsa smittspridningen av coronaviruset kan påverka vår verksamhet. Personalen har rekommenderats att stanna hemma vid förkylningssymtom. Det kan leda till ökad sjukfrånvaro så att vi tvingas göra av- eller ombokningar av bokade besök. Vi ber även er kunder om extra försiktighet. Vi rekommenderar er att avboka besöket om ni själva har förkylningssymtom och ingen annan kan komma in med djuret i ert ställe. Avboka kan ni självklart göra utan extra kostnad. Väl på kliniken får bara en person vara med inne i lokalerna per djur och vi försöker hålla avstånd. Vi får alla hjälpa till för att minska smittspridningen och vara rädda om varandra!
Har du frågor kring detta så ring och rådgör med oss 0303-335960

Datum 200316

Publicerat: 2020-11-25

Nya rutiner för röntgenavläsning till SKK

Nu måste Du som djurägare gå in och beställa en röntgenavläsning på SKKs hemsida innan vi röntgar hunden:
www.skk.se/bestall-rontgenavlasning

Detta måste göras innan besöket på kliniken, annars kan vi inte utföra röntgenundersökningen.
Mera information finns på:
www.skk.se/sv/uppfodning/halsa/halsoprogram/bestall-rontgenvlasning

Datum: 201007

Publicerat: 2020-10-07

Kajsa uttagen till ATG Talang

Vi vill passa på att gratulera vår medarbetare Kajsa Månsby Svedberg som har blivit uttagen till ATG Talang!
Kajsa har arbetat hos oss i många år som legitimerad djursjukskötare men är numer bosatt i England och satsar helhjärtat på sin fälttävlanskarriär. Just nu har hon tre av klinikens hästar i träning; Ballintrane Incentive är en 8-årig irländsk sporthäst som tävlar 3-stjärningt samt X-pensive och Vortex af Tibbaröd är två 5-åriga svenska varmblod som precis påbörjat sina tävlingskarriärer.
Stort grattis och lycka till med din satsning Kajsa!
Datum: 200902

 

Publicerat: 2020-09-02

Semin 2020

Läget är naturligtvis ovisst i dessa coronatider. Hårdare restriktioner för resor och veterinärbesök som inte är akuta kan komma och försvåra eller omöjliggöra vår seminverksamhet.

Vi har planerat att ta emot ston för semin från 15 april. Språngrulla skall nu ha löst sina tekniska problem så det skall gå att boka in stoet på sprangrulla.se

Vi har även i år mycket begränsade möjligheter att stalla upp seminston på kliniken. Om det blir ytterligare restriktioner för besök kan det därför vara säkrare för dig som stoägare att vända dig till de seminstationer som har möjlighet att ha kvar stona över brunsten och tills de är konstaterat dräktiga.

Allmänna råd inför seminsäsongen:

Vänta till stoet har fällt sin vinterpäls och så snart det blir lite grönt i hagarna låt ditt avelssto få beta.

Skriv upp när stoet är brunstigt. Det är bra om du har sett 2 regelbundna brunster innan första semin så stoet är igång. Räkna fram när nästa brunst bör komma och boka in en undersökning.

Vi har mottagningen av ston på morgonen mellan 7:45 och 10:30. För hingstar stationerade i Sverige kontrolleras stona måndag, onsdag och fredag. Om stoet är brunstigt och det är rätt tid för semin beställs sperma till morgonen efter. För utlandsstationerade hingstar är det lite olika när semin finns tillgängligt men vanligen kan sperma beställas måndag till torsdag.

Om stoet inte blev dräktigt förra året så rekommenderas ett bakterieprov innan seminering påbörjas. Bakterieprovet måste tas när stoet är brunstigt.

Här kan du läsa mer om vår seminverksamhet

Med hopp om en friskare sommar! Med vänlig hälsning veterinär Lotta Månsby

Datum: 200328

Publicerat: 2020-03-28

Officiella veterinärer

Våra veterinärer Maja Månsby och Fredrika Haux-Ahlbom är av jordbruksverket godkända officiella veterinärer. Detta innebär kliniken nu kan utföra exportintyg/hälsointyg av häst inför resor utomlands.

Datum: 200304

Publicerat: 2020-03-04

Ny studie utförs av Lisa Björndal under våren 2019

 

Vår veterinär Lisa Björndal, specialist i hästens sjukdomar med special intresse för hudproblem utför just nu en studie på hästar med bl.a. misstänkt fotskabb. Projektledare är Kerstin Bergvall Dipl of European College of Veterinary Dermatology. Studien ska bla leda till att en ny säker metod för att påvisa fotskabb ska bli tillgänglig. Lisa tar prover på hästar med misstänkt skabb runt om i Västsverige och proverna analyseras kontinuerligt under våren.

 
Om du misstänker problem med fotskabb eller om du har en annan hudåkomma på din häst, ring gärna Lisa Björndal på veterinärernas telefontid vardagar kl 8:30-9:00.
 
Datum: 190225
Publicerat: 2019-02-25