Avmaskning
Avmaskning
Träckprov / inälvsparasiter / recept
Alla hästar har inälvsparasiter. Föl och unghästar är mer känsliga för parasitangrepp och därför ska parasitbekämpning ske med hänsyn till hästarnas ålder. Infektion med inälvsparasiter förebyggs genom betesplanering och beteshygien i kombination med strategisk avmaskning. Syftet med avmaskning är att döda vuxna äggproducerande maskar i tarmen och därigenom förhindra att parasitägg kommer ut med träcken. Detta minskar i sin tur ansamlingen av infektiösa larver i betesgräset.
Allmänna råd:
-Skilj på vinter- och sommarhagar.
-Mocka hagarna.
-Försök växelbeta med andra djurslag.
-Om möjligt låt ett bete vila under en säsong och plöj också in ny vall.
-Ta träckprover för att kontrollera parasitbördan.
Träckprover
Träckprover krävs för att kunna göra en riktad behandling och inte avmaska hästar i onödan för att på så sätt kunna bromsa utvecklingen av läkemedelsresistens hos parasiterna. Resistensläget i Sverige är relativt gott jämfört med andra länder men vi har resistens både hos liten blodmask och spolmask.
Träckprov rekommenderas att göras årligen i april-maj, innan byte till sommarhage. Äggräkning/EPG och eventuell förekomst av stor blodmask är viktigast att kontrollera men prov avseende bandmask och spolmask rekommenderas också. Provtagning tidigare på året kan ge falskt negativa/falskt låga provsvar då maskarnas utvecklingsstadier påverkar vad som kan påvisas i träckprov. Det är också viktigt att det har gått minst 6 månader sedan senaste avmaskningen om man odlar för stor blodmask för att undvika falskt negativa provsvar. Vårprovet får anses vara det viktigaste provet men det finns andra tillfällen då det också rekommenderas att ta träckprov, tex vid sjukdom, på hösten för att kontrollera mängden mask (EPG) eller för att kontrollera avmaskningens effekt. Tänk på att det vanligen måste anges specifikt på remissen om man vill kontrollera bandmask och spolmask också, och provet kan tex kräva större mängd träck.
Lågt EPG är ingen garanti för att hästen inte har stor blodmask, man har i studier sett att det snarare tvärtom är vanligare med stor blodmask hos hästar med lågt EPG. Därför rekommenderas analys för stor blodmask även om hästen inte har mycket mask. Har man många hästar som går tillsammans kan man odla från flera hästar i samma prov och på så sätt minska kostnaden för träckproverna litegrann. Observera att det endast gäller odling och INTE äggräkning/EPG, samlingsprov för EPG kan inte göras.
Avmaskning
Det är viktigt att inte underdosera avmaskningsmedlet. Vid underdosering kan några maskar som tål låga doser av läkemedlet överleva och föra sina gener vidare. Det får till följd att andelen överlevande maskar långsamt ökar för varje avmaskning. Det är därför viktigt att så noga som möjligt bestämma hästens vikt och inte ge för lite.
Hästar som inte har stor blodmask eller bandmask/spolmask och EPG (blodmask) <200 avmaskas inte.
Hästar som har EPG>200 avmaskas innan byte till sommarhage. Har hästen stora mängder mask (EPG>1000) vid vårprovet rekommenderas en uppföljande avmaskning under sommarbetet, när avgörs av vilken sorts avmaskningsmedel hästen får (pyrantel 4–6v, ivermektin 8v, moxidektin 12–14v).
Hästar som har stor blodmask avmaskas oavsett EPG. Om rena sommarhagar (dvs där inga hästar gått på minst två år) kan erbjudas behöver inte avmaskningen upprepas men om det inte är möjligt och man använder samma hagar varje år ska alla hästarna avmaskas igen i oktober och sen mars nästkommande år. Detta upprepas i två år. Det rekommenderas också att man mockar hagarna som en del i maskbekämpningen.
Om bandmask påvisas vid träckprov rekommenderas avmaskning av positiva hästar.
Om man på en gård haft stora problem med bandmask (tex många infekterade, återinfektion år efter år eller tecken på kolikproblematik) kan avmaskning ibland rekommenderas på hösten utan föregående provtagning.
Spolmask drabbar ffa föl/unghästar, det är mycket ovanligt med spolmask hos vuxna hästar. Man utgår från att alla föl smittas av spolmask och avmaskning mot det rekommenderas därför vid 8-10v ålder och sen igen vid 16-18v ålder. Spolmask är ofta resistenta mot de vanligaste avmaskningsmedlen mot blodmask (ivermektin/moxidektin) varför avmaskning specifikt mot spolmask rekommenderas (förstahandsval Axilur). Dock förekommer numera resistens även mot de substanserna varför uppföljande prover kan vara nödvändigt. Det kan vara aktuellt att avmaska mot spolmask igen i januari-februari men då rekommenderas träckprov innan för kontroll om behovet finns.
Generell avmaskning mot styngflugans larver rekommenderas inte längre pga resistensutvecklingen mot avmaskningsmedel (ffa hos lilla blodmask och spolmask). Det viktigaste för bekämpningen av styngflugor är att få bort äggen i hästens päls. Vid kraftiga angrepp med styngflugelarver kan ev. avmaskning utföras i september–oktober.
Nya hästar
För att undvika att få in stor blodmask/bandmask/resistenta maskar med nya hästar rekommenderas avmaskning av nya hästar med ivermektin eller moxidektin, gärna i kombination med prazikvantel (mot bandmask) vid ankomst, minst 3–4 dagar innan de får gå i gräshagar. Under tiden kan den nya hästen gå i en grushage som mockas. Gödseln kan sedan läggas på gödselstacken. För denna strategiska avmaskning behövs vanligen inget träckprov. Två veckor efter avmaskningen rekommenderas däremot att ett träckprov analyseras för att kolla att avmaskningen haft avsedd effekt.
Under hösten och vintern befinner sig larver av stor blodmask i hästens blodkärl. Avmaskningsmedlen tycks ha en ofullständig effekt mot dessa larver. Det rekommenderas därför att nya hästar som kommer under tidsperioden augusti-januari avmaskas både vid ankomst och i mars. Detta kan förebygga att eventuella ägg av stor blodmask sprids i hagarna på våren då vuxna maskar kan finnas i tarmen. Därefter kommer den nya hästen med i ordinarie provtagningsprogram.
Här kan du läsa mer om vilka träckprovanalyser vi utför
Här kan du läsa mer om hästarnas inälvsparasiter hos SVA