Smittsam sjukdom
Vid smittsam sjukdom i stallet
Symptom på smittsam sjukdom hos häst är exempelvis:
- Näsflöde/snor
- Feber (över 38,2 grader)
- Hosta
- Diarré
- Hårlösa fläckar
- Kastning av föl
När man har en häst med symptom på smittsam sjukdom i stallet finns ett antal förhållningsregler. Isoleringskraven för en del smittsamma sjukdomar är reglerade enligt lag och andra omfattas enbart av ridsportförbundets eller trav-och galoppsportens regler.
Sjukdomar reglerade enligt lag kallas anmälningspliktiga och är hos häst exempelvis:
- Kvarka
- Virusabort (EHV1)
- Hästinfluensa
- Salmonella
- MRSA
De anmälningspliktiga sjukdomarna är de enda som veterinären kan besluta om ”tvångsisolering”. Detta innebär att den veterinär som undersöker eller behandlar en häst där misstanke om någon av dessa sjukdomar finns, eller inte kan uteslutas, enligt lag är skyldig att anmäla misstanken till länsstyrelsen. Veterinären skall också informera ägaren av hästen/stallägaren om isoleringsåtgärder. Stallägaren samt övriga berörda, t.ex. hästägare till inackorderade hästar, är skyldiga att följa isoleringsåtgärderna enligt lag, tills isoleringen hävs av veterinär.
Andra smittsamma sjukdomar som omfattas av ridsportsförbundets regler:
Det finns smittsamma sjukdomar hos häst som inte är anmälningspliktiga, t.ex. förkylningar och coronavirus. Dessa orsakar oftast lindrigare symptom men hos vissa individer kan de orsaka allvarlig sjukdom. De omfattas inte av lag och veterinär kan inte ”tvångsisolera” anläggningen, men ridsportförbundet har tydliga förhållningsregler som veterinärer absolut förespråkar att man följer. Inom trav- och galoppsporten finns lokalsmittskyddsveterinär som beslutar hur smittsam sjukdom skall hanteras.
Ridsportförbundet har regler för vad som gäller för träning och tävling med häst som uppvisat symptom på smittsam sjukdom, eller som vistats i samma stall som häst som har eller har haft symptom på smittsam sjukdom. Dessa är till för att förhindra smittspridning.
Reglerna gäller både anmälningspliktiga sjukdomar och andra smittsamma sjukdomar. De gäller även vid symptom på smittsam sjukdom, men där smitta inte kunnat konstateras (man vet inte exakt vad som orsakat symptomet), eller att man inte kunnat påvisa vilken bakterie eller virus som orsakat symptomen.
Reglerna finns i tävlingsreglementet, och hästägare förbinder sig att följa dem genom den så kallade ”hästägarförsäkran”. Påföljden för den som bryter mot reglerna kan bli avstängning från träning och tävling. Regler för trav- och galoppsport finns på respektive hemsida.
Utdrag från ridsportförbundets hemsida:
—
” Med hästägarförsäkran ansvarar anmälaren till tävling för att häst eller ponny som kommer tävling inte visat tecken på smittsam sjukdom eller vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit under de tre senaste veckorna före tävlingens början. Det är även ryttarens ansvar, enligt TRI Mom 112.
Ryttare som ska delta i ridsporttävling i Sverige respektive i internationell tävling har ansvar för att över allt prioritera hästen välmående, och att:
• hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte visat några tecken på smittsam sjukdom och att;
• hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit, inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom förekommit.
Hela tävlingssystemet bygger på att alla tar ansvar för sin hästs hälsa och att ryttare och hästägare kan lita på att ingen utsätter medtävlare för smittorisk.”
”Smittsam sjukdom är infektion som kan överföras direkt och indirekt mellan hästar. Infektionsämnen kan vara sjukdomsframkallande virus, bakterier eller svamp. Vissa smittsamma sjukdomar är anmälningspliktiga, till exempel salmonella, kvarka, hästinfluensa och virusabort.
Andra smittsamma sjukdomar är inte anmälningspliktiga, till exempel ringorm, rotavirus, rhinitvirus, streptotrikos, löss och ekvint herpesvirus 4.
Samtliga smittsamma sjukdomar omfattas av hästägarförsäkran och tävlingsreglemente, inte enbart anmälningspliktiga sjukdomar, enligt SVA:s tolkning.
Många gånger har inte smittoämnet fastställts eller symptomen utretts och därför ingår även formuleringen “hästar med symptom på smittsam sjukdom” i hästägarförsäkran och andra biosäkerhetsrutiner. Exempel på symptom på smittsam sjukdom är feber, hosta, näsflöde, diarré, hårlösa fläckar och kastning av föl. När symptomen är utredda och i de fall symptomen säkert kan hänföras till annat än smittsam sjukdom kan biosäkerhetsrisken anses undanröjd.
Förkylning räknas till smittsam sjukdom, eftersom virus och bakterier som orsakar luftvägsinfektioner orsakar ordentliga streck i räkningen för många tävlingshästägare och för andra hästverksamheter och stuterier. Det som i början ser ut att vara en enklare förkylning visar sig dessutom många gånger vara till exempel kvarka eller virusabort. Har man inte hållit sina hästar isolerade då, eller har tillåtit sådana hästar samlas på ett evenemang, kan spridningen bli större än nödvändigt.”
—
Det enda undantaget från restriktionerna, är när man har symptom på smittsam sjukdom, men som KONSTATERATS inte beror på något smittsamt – t.ex. kronisk bihåleinflammation t.ex. pga tandproblem eller kronisk hosta som konstaterats bero på allergi/överkänslighet mot damm genom noggrann utredning.
Eftersom det är mycket svårt att garantera att smitta inte sprids mellan hästar på samma anläggning, även om de står i olika stallar och endast hästar utan symptom vistas i gemensamma utrymmen som ridhus, är rekommendationen i normalfallet att hela anläggningen isoleras. Detta är särskilt viktigt vid symptom från luftvägarna eftersom smittan dessutom oftast sprids via luften och inte enbart genom närkontakt.
Vår tydliga rekommendation är att man följer ridsportförbundets regler vid symptom på smittsam sjukdom, oavsett om det är en anmälningspliktig sjukdom eller ej och att man isolerar stallet 21 dagar efter sista symptom på sista hästen.
Hoppas att detta kan ge lite klarhet angående vad som gäller för smittsamma sjukdomar.
Tips och råd kring isolering samt rengöring vid smittsammasjukdomar från SVA